האם כדאי למחזר משכנתא בקורונה?
משבר הקורונה פגע ועודנו פוגע בפרנסתם של אנשים רבים במדינת ישראל.
למרבה הצער, רבים נדרשים עדיין להתמודד עם התחייבויותיהם הכלכליות כדוגמת החזרי המשכנתא, גם בימים בהם אין להם הכנסות קבועות. מה ניתן לעשות והאם מחזור משכנתא זו בהכרח התשובה? על כך במאמר הבא.
כיצד השפיע משבר הקורונה על יכולתם של בעלי המשכנתאות לעמוד בתשלומי המשכנתא?
בימים אלו של אי וודאות פיננסית, הקושי בעמידה בהחזרי המשכנתא החודשיים מורגש יותר מתמיד. עקב מגפת הקורונה, משפחות רבות בישראל נאלצות להתמודד עם מצב חדש ובלתי מוכר בו המפרנס העיקרי במשפחה נותר ללא מקור הכנסה קבוע בזמן שההוצאות רק הולכות וגדלות.
למרבה המזל, התקופת האחרונה מבשרת גם על ירידה בריביות שגובים הבנקים למשכנתאות מן הלווים, מה שמאפשר לבצע מהלך של מחזור משכנתא או להקפיא אותה, ולצמצם את שיעור ההחזרים.
תוכן העניינים
כיצד ניתן למחזר את המשכנתא בקורונה?
ככלל, מחזור משכנתא הינו מעשה שעניינו המרת משכנתא קיימת במשכנתא חלופית בתנאים חדשים. למעשה, כל שינוי המבוצע בתנאים שנקבעו להחזר המשכנתא, לרבות מעבר בין מסלולי משכנתא, ייחשב כמחזור של המשכנתא.
מכאן שלווים אשר מתקשים לעמוד בנטל של תשלומי המשכנתא החודשיים בתקופת הקורונה,
רשאים לפנות לבנק המשכנתאות שממנו נטלו את ההלוואה, ולבקש שיציע להם תנאי החזר משופרים, כגון: פריסת תשלומים לתקופה ארוכה יותר לטובת הקטנת גובה ההחזר החודשי,
הקטנת שיעור הריבית הנגבית בגין המשכנתא, וכן הלאה.
האם משתלם למחזר את המשכנתא בתקופת הקורונה?
ברמת העיקרון, אחת הדרכים המוכרות לצמצום בעלויות המשכנתא, הינה על ידי הקטנת סכומי הריבית וההצמדה המשולמים כחלק מהחזרי המשכנתא, ומתי פעולה כזו מתאפשרת?
לרוב כאשר מתרחש שינוי כלשהו במצב השוק, באופן המוביל לירידה ברביות.
למרבה ההפתעה, החל מחודש יולי, הריביות בגין משכנתאות בנקאיות שבו והתאזנו, כך ששיעור הריבית הנוכחי נמוך כפי שהיה טרום תקופת הקורונה. התחרות בין הבנקים על כיסם של הלווים, התחדשה אף היא, מה שאומר שכיום, לווים המעוניינים לצמצם את הוצאות המשכנתא שלהם, יכולים (וצריכים) לבצע סקר שוק מחודש ולבחור בהצעה המשתלמת ביותר.
מה עדיף – למחזר או להקפיא את המשכנתא בקורונה?
בנק ישראל מאפשר ללווים לפנות לבנקים למשכנתאות בבקשה להקפיא את החזרי המשכנתא עד שמשבר הקורונה יסתיים. ניתן לקבל דחיה בתשלומי המשכנתא עד סוף שנת 2020, מבלי להידרש לשלם עמלה בגין ההקפאה. אולם המשמעות של מהלך זה היא כי גובה ההחזרים החודשיים בתום ההקפאה, צפוי לעלות באופן משמעותי, מה שיחייב את הלווים למחזר את המשכנתא שלהם בכל מקרה בתחילת השנה הבאה, אם יהיו מעוניינים להשיב את שיעור התשלומים החודשיים לקדמותו.
בשורה התחתונה
אף שמשבר הקורונה יצר עבור רבים מאיתנו מצב בו אנו מתקשים לעמוד בתשלום החזרי המשכנתא החודשיים, לפני שפונים למחזר או להקפיא את המשכנתא, חשוב לבחון באופן פרטני את המשמעויות של מהלך כזה לטווח הרחוק. בעזרת ייעוץ משכנתאות מקצועי תוכלו להגיע לפתרון הכדאי ביותר עבורכם גם בהווה וגם במבט לעתיד.